Vegetarisk protein i en grundläggande basisk och läkande kost!

Allt fler idrottare världen över börjar berätta att de lever på plantbaserat protein och mycket grön kost och de presterar på toppnivå!

Här följer några underbara receptförslag Av Karin Langbakk m/flera på hur man kan variera sallader och grönsaker i det oändliga.

Några tips kan vara att tänka på hur man “bygga upp” en sallad så att det ser frestande ut och har många fina färger. Använd en stor tallrik, tillsätt salladsblad i botten och bygg upp för att variera i utseende.

För att få sprödare grönsaker, kan du sätta dem i vatten med isbitar innan du lägger upp på tallriken. Blomkål och broccoli kan ligga och dra i en skål i minst två timmar efter att du har hällt lite olja över och strö salt på. Blanda väl och sett i Kylskåp, kan stå några dagar eller mer. Perfekta att lägga på salladstallriken.

Mandel kan ofta användas i sallader, när som helst.  Blötlägg en tid i förväg i vatten eller olja, om lämnas i kylskåp, bör vatten bytas varje dag.

Sallad 1

Salladsblad, spenat, broccoli, marinerad i olja/salt, gurka skivad, grovt riven morot, grovt sönderhackade pinjenötter, blötlagda mandlar

Sallad 2

Stora salladsblad, strimlad spenat, mungbönor kokta, tomat i skivor, broccoli och blomkål som legat i olja, marinerade lök, pinjenötter som skakas i stekpanna/ugn, blötlagd mandel i olja

Sallad 3

Salladsblad, alfalfa groddar, gurka i stavar, grovt riven morot, marinerad rödlök

Sallad 4

Salladsblad efter önskan, Känn dig fri att blanda kokta mungbönor som läggs i en blandning av olja, basilika och lite citron, gurka i stavar, grovt riven morot. Mungbönorna skall ligga i vattnet över natten innan de tillagas.

Till salladerna kan serveras proteinfyllda frökex vid behov.

Lägg till vilka bönor eller linser som du önskar. Kom ihåg att alltid blötlägga bönor ca 8-12 timmar innan du kokar dem. Skölj vattnet flera gånger.

Lycka till!